Το 1986 σε οικόπεδο του Εμμ. Λεντάρη στην οδό Α. Παπανδρέου 81 εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν τάφοι του εκτεταμένου νεκροταφείου της προϊστορικής Κυδωνίας. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε μια συστάδα έξι υπόγειων τάφων από τους οποίους ανασκάφηκαν οι πέντε από αυτούς. Από τους πέντε ανασκαμμένους τάφους, ο ένας ανήκει στην κατηγορία των λακκοειδών τάφων με πλευρικό όρυγμα και οι άλλοι τέσσερις στον τύπο του θαλαμοειδούς τάφου ΥΜΙΙΙ εποχής, όλοι συλημένοι κατά το παρελθόν. Οι 5 προϊστορικοί τάφοι καταχώθηκαν ξανά μετά την ανασκαφή τους κάτω από τα θεμέλια της πολυκατοικίας και μόνο ένας -ο μεγαλύτερος- διατηρήθηκε επισκέψιμος δίπλα από τον χώρο του λεβητοστασίου της πολυκατοικίας.
Ο μεγαλύτερος θαλαμοειδής τάφος που βρίσκεται στο οικόπεδο Εμμ. Λεντάρη, έχει προσανατολισμό Α-Δ και είσοδο από τα δυτικά. Διαθέτει μακρύ, κατηφορικό δρόμο. Η είσοδος του θαλάμου έχει κλειστεί με τοιχίο από ξερολιθιά, ενώ ο θάλαμος έχει ακανόνιστο τετράπλευρο σχήμα. Μέσα στον ταφικό θάλαμο εντοπίστηκαν τα οστά τριών ενταφιασμένων, διαταραγμένα από τις παραβιάσεις του τάφου. Από τα κτερίσματα των νεκρών είχαν απομείνει δύο ασκοί και ένα κύπελλο με προχοή. Στο δάπεδο του θαλάμου είχαν λαξευτεί τρεις λάκκοι. Στους δύο από αυτούς είχαν ενταφιαστεί παιδιά, το ένα από τα οποία είχε κτεριστεί με πολύχρωμες χάντρες από φαγεντιανή. Στον τρίτο λάκκο είχαν πραγματοποιηθεί ανακομιδές οστών δύο ενταφιασμένων. Μαζί τους είχαν τοποθετηθεί οστά μικρού κατοικίδιου και δύο χάντρες. Στα χώματα τα οποία είχαν γεμίσει την είσοδο του τάφου εντοπίστηκαν δύο θυμιατήρια με διάσπαρτα καρβουνάκια, τα οποία πιθανόν μαρτυρούν την επιτέλεση κάποιας τελετουργικής πράξης. Από τα ευρήματα τα οποία σώθηκαν της σύλησης ξεχωρίζει ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη της ΥΜ ΙΙΙ Α περιόδου (1400 – 1300 π.Χ.) . Οι θαλαμοειδείς τάφοι κατασκευάζονταν για να αποτελέσουν οικογενειακούς τάφους, με προοπτική χρήσης τους από πολλές διαδοχικές γενιές.
Σήμερα η ύπαρξη του τάφου δηλώνεται από μία ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο της πολυκατοικίας, μη ορατή από την κεντρική οδό.